Simbolni pomen cvetja

Spominčica

Spominčica nosi simboliko spominjanja. Po germanski legendi naj bi bog poimenoval vse cvetlice na zemlji, ko je izpod svojih nog zaslišal droban glasek „Ne pozabi me, gospod!", in tako so spominčice dobile ime. V zgodovini so jih večkrat uporabljali kot simbolno cvetje ob spominu na pomembne bitke in padle vojake, borci pa so jih nosili na prsih, ko so odhajali v vojno, da jih njihova ljubezen ne bi pozabila.

Nagelj

Nagelj je cvet sprave, ki simbolizira najtesnejše prijateljstvo, spoštovanje in spoznanje globine čustev. Rdeč nagelj je cvet ljubezni. Če ga podarite ljubljeni osebi, jo s tem zavarujete pred »hudobijami tega sveta«, s šopkom nageljnov pa pomagate prijatelju, ki okreva po bolezni. Če sumite v ljubljeno osebo, postavite na mizo vazo s sedmimi belimi nageljni, če jo želite osvojiti, pa ji namenite sedem rdečih.

Vrtnica

Vrtnica je simbol neomajne in večne ljubezni, ki vnaša v življenje mir, varnost in srečo. En sam rdeč cvet govori o strastnem odnosu in sporoča »ljubim te«, šopek pa izraža spoštovanje in željo po slogi. Temnejši odtenki imajo še globlji pomen, medtem ko rožnati simbolizirajo milino in nežnost. Bela vrtnica je simbol zaupanja, nedolžnosti, ponižnosti in čistosti, oranžna zaznamuje navdušenje in hrepenenje, rumena pa veselje in zadovoljstvo. Ponekod vrtnice še zdaj uporabljajo za zdravljenje, meditacijo in ljubezensko prerokovanje.

Ciklama

Ciklama »poravna vse račune« in zgladi nesporazume v medsebojnih odnosih. Stare vraže pravijo, da tam, kjer raste ciklama, zlo nima moči. Ta cvet iskrenosti, naklonjenosti, zaščite in sreče blaži bolečine žalostnega srca, njene moči pa so povezane tudi s plodnostjo. V spalnici naj bi varovala spečega in zbujala strasti.

Azaleja

Azaleja je že od nekdaj »zadolžena« za slogo v zakonu. S svojo močjo naj bi vplivala na mesebojne simpatije ter skrbela za razumevanje, požrtvovalnost in pripravljenost na kompromise v partnerskih odnosih.

Marjetica

Marjetica simbolizirala čistost, nedolžnost, zvestobo, lepoto, potrpežljivost in preprostost. Tako marjetico kot ivanjščico, katerih živorumeno središče povezujemo s svetlobo in življenjem so včasih uporabljali tudi za vedeževanje. Travniško rožico podarimo optimistični, veseli in iskreni osebi, z odprtim, neomejenim pogledom na svet.

Narcisa

Narcisa je cvet, ki so ga davni preteklosti polagali v krste pokojnikov, da bi jim zagotovil novo rojstvo in srečo v onstranstvu. Vse do zdaj se je ohranila kot simbol prebujenja in večnega obnavljanja narave, ki v obratnem pomenu predstavlja značajske šibkosti, kot so zagledanost vase, sebičnost in samozadovoljstvo tistega, ki jo podarja.

Orhideja

Orhideja nas očara s svojimi nenavadnimi in barvitimi cvetovi. Orhideja je cvet uspešnih ljudi, ki simbolizira finančni uspeh, zato jo lahko podarite tako drugim kot sebi za uspeh v karieri.